Πρώτη Αγρυπνία προς τιμήν του οσίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη

gerontas-iakovos

Πρώτη Αγρυπνία προς τιμήν του οσίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη

Η πρώτη πανηγυρική Αγρυπνία με την ευκαιρία της μνήμης του μακαριστού αγίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, του «με συγχωρείτε», του διατελέσαντος Καθηγουμένου της ιεράς και σεβασμίας Μονής του Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια – Ελλάδα, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 21.11.1991, θα τελεστεί την Παρασκευή, 17 προς 18 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 στον ιερό ναό των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος της κοινότητας Περιστερώνας (Μόρφου) .

Της Ακολουθίας της Αγρυπνίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος. Στην Αγρυπνία θα εκτεθεί προς προσκύνηση ο επιστήθιος Σταυρός του αγίου Γέροντος, τον οποίο έφερε ως Αρχιμανδρίτης και προσέφερε στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο εις ανάμνηση αυτού.
Ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου αναφέρει:

«Είναι βεβαίως γνωστό πως η επίσημη ένταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει ακόμη γίνει. Οι λόγοι όμως τέλεσης της πανηγυρικής αυτής Αγρυπνίας προς τιμή του είναι ποικίλοι:

Καταρχήν, η πεποίθηση για την αγιότητα του μακαριστού Γέροντος Ιακώβου στη συνείδηση του πληρώματος των ανά το πανορθόδοξον πιστών χριστιανών έχει παγιωθεί, ένεκα του θεοφόρου βίου, των ζωηφόρων λόγων και των ποικίλων θεοσημειών που τέλεσε ο όσιος ζων και συνεχίζει να τελεί μετά θάνατον. Κατά το ψαλμικό, «εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτού και εις τα πέρατα της οικουμένης τα ῥήματα και τα θαύματα αυτού». Παντού αγιογραφούνται εικόνες του, ευσεβείς υμνογράφοι συνθέτουν εορταστικούς ύμνους προς αυτόν, οι πιστοί τον επικαλούνται στις προσευχές τους μαζί με τους άλλους δυο συγχρόνους και συνομίλους του οσίους, Πορφύριον τον Καυσοκαλυβίτην και Παΐσιον τον Αγιορείτην. Ο θεόληπτος βίος και η σεπτή του μορφή και μόνον, επιφέρουν στη ζωή των ανθρώπων «την καλήν αλλοίωσιν της δεξιάς του Υψίστου». Και να τονισθεί εδώ πως, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής μας, η σύγχρονη αγιότητα ανανεώνει την κλήση μας ως χριστιανών.

Ταυτόχρονα, οι ευλαβείς χριστιανοί της φιλαγίου νήσου της Κύπρου και, όλως ιδιαιτέρως, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ᾽ ημάς ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, μαρτυρούν τη ζώσα παρουσία και ενίσχυση του οσίου πατρός ημών Ιακώβου στη ζωή τους, καθώς και τις πολλαπλές θαυματουργικές και ευεργετικές παρεμβάσεις του. Επί μίαν εικοσαετίαν η Μητρόπολίς μας αισθάνεται την ¨εξ ύψους¨ συνεχή φροντίδα του Γέροντος Ιακώβου».

Share this post