Άιντα: Μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αναστήσουν την διαδικασία

ainta

Άιντα: Μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αναστήσουν την διαδικασία

Νεκρή θεωρεί ο απερχόμενος για να πολιτευθεί στην Νορβηγία ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αυτό συνάγεται από την δήλωση του ότι «η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντανά , δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα `Εθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών, και εάν αυτές συμφωνήσουν , τότε ο ΓΓ των ΗΕ θα είναι παρών ».

Ο Άιντα είχε (3.8.2017) χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Πρώτα συνάντησε τον Νίκο Αναστασιάδη . Μετά την συνάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν τα ΗΕ πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντανά είναι νεκρή ή μπορεί να συνεχιστεί , ο κ. Άιντα είπε πως η διαδικασία, που οδήγησε στο Κραν Μοντανά έληξε εκεί, αλλά , σημείωσε, αυτό δεν σημαίνει πως «δεν μπορεί να αναστηθεί».

Ανέφερε ότι κατά την εκτίμηση του αποτελεί μια συναντίληψη πως δεν μπορεί ( η διαδικασία) να αναστηθεί από τα ΗΕ. «Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών».

Ο κ. Άιντα είπε πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Είπε πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο. «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από τους άλλους ηγέτες πριν από αυτούς».

Αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε, « δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Επίσης , επεσήμανε πως υπάρχουν « μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα», σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, “αν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά”.

Ο Ν. Αναστασιάδη πρόσφερε στον κ. Άιντα ασημένιο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας ως αναμνηστικό δώρο για τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Στην συνέχεια ο κ. Άιντα είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λύση πρέπει να ανήκει στους Κύπριους, προσθέτοντας ότι τα ΗΕ δεν μπορούν να την επιβάλουν και δεν θα την επιβάλουν. Σημείωσε ότι ο ΓΓ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται στην διάθεση τους, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νέα πρωτοβουλία.

Ο στόχος πρόσθεσε, είναι η επίτευξη μιας λύσης ομοσπονδίας με σύγχρονο καθεστώς ασφαλείας. Πραγματική αλλαγή στη διαδικασία σημειώθηκε, όταν ανέλαβε ο κ. Ακιντζί ως Τουρκοκύπριος ηγέτης, σημείωσε ο Έσπεν ‘Αιντα. Αναμνηστικό δώρο κατασκευασμένο, επίσης, από ασήμι, πρόσφερε και ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Άιντα έδωσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο «Λήδρα Πάλλας» , στην «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας, στην οποία παρέστησαν ο οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση , μετά την αποτυχία της διάσκεψης του Κράν Μοντανά. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και είχαν σύντομη συνομιλία.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους ο Έσπεν Άιντα δήλωσε ότι «θα ήταν χαρούμενος εάν, αντί αποχαιρετισμού, η δεξίωση δινόταν για εορτασμό της λύσης του Κυπριακού».

Ο Έσπεν Άιντα είπε ακόμα ότι, αν και κατηγορήθηκε για αισιοδοξία, ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν ταυτόχρονα ρεαλιστής. Αναφερόμενος στους ηγέτες είπε ότι παρότι συναντήθηκαν 70 φορές, δεν τα κατάφεραν να επιλύσουν το Κυπριακό. Σημείωσε πάντως ότι «υπήρξαν σοβαρά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι όσοι βρίσκονται εκτός συνομιλιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με ευκολία αυτούς που βρίσκονται εντός.

Ο Έσπεν Άιντα τόνισε ότι «έγινε μια σοβαρή προσπάθεια και από τους δύο ηγέτες για μια πραγματική ομοσπονδία στην Κύπρο, που θα ήταν δημοκρατική και οικονομικά βιώσιμη».

Επίσης, επεσήμανε ότι «κατέστη εφικτό να συζητηθεί ένα νέο σκεπτικό για την ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Άιντα είπε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην συγγραφή της και διαβεβαίωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι δίκαια».

Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για τον ίδιο «είναι μια ευρωπαϊκή λύση διζωνικής, δικοινωτικής Ομοσπονδίας. «Αυτό είναι το όραμα μου και δεν πιστεύω ότι έχω λάθος όραμα», επεσήμανε.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

ΦΩΤΟ: ΣΤ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Share this post